It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 34. týden těhotenství

34. týden těhotenství

34. týden těhotenství

Maminka

V tomto týdnu můžete pociťovat návaly únavy, přicházejí problémy s obouváním a při rychlém postavení se dokonce může dostavit závrať. Je na čase zpomalit. Pokud jste ještě nenastoupila na mateřskou dovolenou, teď je nejvyšší čas. Čekají vás častější výkyvy nálad, stále hůře spíte a také stálé běhání na záchod už vás zřejmě nebaví.

Objem krve, který se po celé dosavadní těhotenství zvyšoval a nyní je zhruba o 50 procent vyšší, se ustálí a zůstane stejný až do porodu. Nyní se začněte více sledovat. Poslíčci, o kterých jsme psali dříve, bývají ke konci těhotenství častější. Pokud však cítíte více než 4 kontrakce za hodinu, může jít o předčasný porod a je nutné volat lékaře.

Lékař také více sleduje stav vaší placenty. Pokud je totiž uložena v dolní části dělohy nebo se začíná předčasně odlučovat, mohou nastat komplikace.

V tomto týdnu už byste měla mít jasno, jakým způsobem chcete rodit, koho ze svých blízkých chcete mít u porodu a jestli budete vyžadovat léky proti bolesti. Vše znovu proberte se svým lékařem, aby nedošlo k nedorozumění a porod opravdu probíhal tak, jak si přejete.

Nastal také čas poohlédnout se po pediatrovi, který bude o vaše dítě po narození pečovat. S vybraným lékařem se pak dohodněte na první prohlídku dítěte. Máte totiž na výběr, zda proběhne u vás doma nebo v ordinaci pediatra.

Také tatínka čeká důležitý úkol. Po porodu to bude totiž on, kdo bude informovat vaše blízké a kamarády o právě narozeném miminku. Je tedy načase začít psát seznam těch, kterým bude chtít volat. Pokud by totiž v návalu štěstí zapomněl třeba na vaši matku, nemusela by to přijmout s pochopením.

Miminko

Miminko váží tento týden kolem dvou kilogramů a měří zhruba 45 centimetrů. Tuková vrstva už je dostatečně silná na to, aby dítěti pomáhala regulovat tělesnou teplotu. Centrální nervový systém dozrává, plíce se vyvíjejí a plicní tkáň dorostla. Děti narozené mezi 34 a 37 týdnem sice musí do inkubátoru, ale neměly by mít žádné velké zdravotní problémy. Imunitní systém miminka je již schopný bojovat s infekcemi.

Placenta, která dodává miminku kyslík a živiny je dostatečně zralá a začíná pomalu stárnout. Lékař proto sleduje její kondici a uložení. Pokud by zjistil, že placenta nepracuje jak má, je v zájmu plodu ukončit těhotenství dříve.

Pokud se vaše miminko stále neotočilo hlavičkou dolů, což se stává zhruba ve čtyřech procentech případů, může vám lékař nabídnout, že přetočí dítě speciálními hmaty přes břišní stěnu.