It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 32. týden těhotenství

32. týden těhotenství

32. týden těhotenství

Maminka

Od začátku těhotenství narostl objem vaší krve zhruba o čtyřicet pět procent a děloha se zvětšila tak, že tlačí na žaludek i bránici. To je důvod, proč vás může pálit žáha. Pokud tedy patříte k ženám, které pálení žáhy trápí, začněte jíst hodně malé porce, ovšem v častějších intervalech.

Nastává také čas, kdy se některým maminkám začínají objevovat strie. Pomoci vám může osvědčená měsíčková mast s příměsí sádla, extra panenský olivový olej, či maska z avokáda. Promazávejte, masírujte a hlavně nevystavujte strie sluníčku. Nezapomínejte pít a nebojte se, čas pomůže k jejich vyblednutí a někdy zmizí úplně.

Také miminko má v děloze méně místa a proto vás mnohem více potrápí jeho pohyby. Dostat od dítěte loktem do žeber už se moc nepodobá motýlkům na začátku těhotenství. :)
Můžete se proto cítit více unavená a vzhledem k rostoucímu bříšku také víc nemotorná. Tím jak děloha roste, posunuje vaše těžiště a zatěžuje záda. Můžete se proto cítit méně stabilní a mít bolesti při chůzi, dlouhém stání i při sezení a převalování v posteli nebo při zvedání věcí. Je tedy na místě častěji odpočívat a přijmout pomoc partnera.

Každopádně se blíží konec těhotenství. Od příštího týdne je možné nastoupit na mateřskou dovolenou a zhruba ve stejnou dobu by měl začít váš kurz přípravy porodu, pokud jste se rozhodla jej navštěvovat. Měla byste mít již vybranou porodnici, ve které budete rodit a nyní je možné ji navštívit a prohlédnout si porodní sál i pokoj pro maminky. Při prohlídce porodnice se také dozvíte, jaké dokumenty budete potřebovat.

Miminko

Miminko měří kolem 42 cm a váží přes 1700 gramů. Pořád má tenkou a svraštělou pokožku, ale protože se tuk stále ukládá, tak postupně růžoví a bude hladší a hladší. Jeho nehty na rukou i nohou sahají až ke koncům prstů. Také vlásky rostou. Děťátko až 90 procent času prospí a když je vzhůru, tak otevírá a zavírá oči. Procvičuje také dýchání, čímž podporuje další tvorbu surfaktantu. Plodová voda, která umožňuje pohyby dítěte, začíná postupně ubývat, přesto se ještě neustále obnovuje. Miminko plodovou vodu pije a zároveň ji vylučuje močí. Většina miminek je už hlavou dolů a zůstává tak až do porodu, ovšem může se stát, že svou polohu ještě několikrát změní. Děti narozené předčasně v tomto týdnu si vedou většinou dobře, neboť jim všechny důležité orgány nyní fungují. Až na plíce, které potřebují trošku víc času, proto je tak důležitá tvorba surfaktantu.