It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 29. týden těhotenství

29. týden těhotenství

29. týden těhotenství

Maminka

Milá maminko, právě jste v posledním trimestru Vašeho těhotenství. Vaše miminko je teď velmi pohyblivé a během dne budete intenzivně cítit jeho denní aktivitu. :) V případě, že máte pocit že jeho běžná aktivita slábne a pohyby nejsou tak časté, konzultujte s lékařem. Lékař by Vám měl byt orientačně schopen říct, co je normální a co už je třeba řešit.

Miminko je v tuto chvíli dlouhé zhruba 38cm, a váží kolem 1 100gramů. Jeho pohyby během dne budou střídat intenzitu, může se znovu objevit pálení žáhy. Jak je miminko čilé a větší, tlačí na žaludek a to způsobuje pohyb žaludečních šťáv, které způsobí nepříjemný pocit v jícnu. Pálení žáhy v tomto období podporuje také snížená rychlost trávení.

Objevit se může také plynatost, nebo zácpa, je důležitá konzumace potravin bohatá na vlákninu a také vetší množství tekutin. Díky většímu růstu dělohy celý tento proces může způsobit tvorbu hemeroidů. Pokud máte nepříjemný pocit v oblasti konečníku, jsou doporučeny přírodní sedavé koupele, které potížím uleví. Pokud se vám zdá, že se potíže zhoršují, poraďte se s lékařem na jiné medikaci vhodné pro těhotné maminky. Není doporučené dlouhou dobu sedět ani stát, aby se potíže nezhoršovaly. Gravitace, váha miminka a narostlé dělohy jsou síly, které v těchto polohám neprospívají.

Pokud se právě rozhodujete, zda nastoupit na mateřskou dovolenou, poradíme vám jaké je nejvhodnější období. Lékař, pokud těhotenství probíhá bez komplikací, doporučuje nástup na mateřskou dovolenou 6-8 týdnů před plánovaným termínem porodu, který se počítá dle velikosti plodu a posledního data menstruace. Pokud v Těhotenství komplikace jsou, žena je lékařem poslána na rizikové těhotenství, to znamená, že je jakoby na nemocenské do doby běžného odchodu na mateřskou dovolenou. V případě, že máte rizikové povolání, namáhavé a necítíte se na vykonávání činnosti, lze se domluvit se zaměstnavatelem na případném přesunutí na jiné pracoviště. Pokud ale takto v práci zaměstnavatel nemůže učinit, je lepší pro vás i miminko, nastoupit mateřskou dovolenou dříve a to z pohledu bezpečnosti vás obou.

Miminko

Vaše miminko, jak už jsme psaly, v tomto období váží kolem 1100 gramů a od hlavičky k patám měří 38cm. V tomto období bude potřebovat hodně kyseliny listové, železa, vitamínu C a bílkovin. Kyselina listová je potřeba pro správný vývoj nervové soustavy a vaše miminko neustále pracuje na vývoji mozku který ji potřebuje. Vápník je potřeba pro správný vývoj kostí miminka, proto zvyšte konzumaci mléčných výrobků, miminko je schopné za den uložit až 250miligramů vápníku, který potřebuje pro správný kostní základ. Železo je na správnou krvetvorbu. Vitamín C můžete konzumovat v syrové podobě, jako jsou poctivé džusy, nebo přírodní šťávy, ale pokud vám kyselé z důvodu pálení žáhy nedělá dobře, lze jej doplnit potravinovými doplňky.