It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 20. týden těhotenství

20. týden těhotenství

20. týden těhotenství

Maminka

A je to tu, máte za sebou zhruba polovinu běžné doby těhotenství, takže na sebe můžete být pyšná.

Vrchol vaší dělohy je na úrovni pupíku a na váze jste přibrala něco kolem 5 kilogramů. Nyní budete přibírat něco kolem půl kila týdně, protože vaše miminko potřebuje sílit a růst a víc místa v bříšku, také i bříško vám teď poroste víc. Berte stále těhotenské vitamíny a jezte dostatečně pestrou stravu bohatou na železo, a minerály.

Železo je důležité, protože v průběhu těhotenství se vám zvětšuje objem krve v těle a to i u vašeho miminka. Červené je bohaté na železo, to také platí pro luštěniny, například cizrna je bohatá i na velký obsah vápníku. Vysoký obsah železa je také v cereáliích, špenátu a sójových výrobcích.

Pokud ještě nenavštěvujete žádný těhotenský kurz a chcete, máte ten nejvyšší čas se zapsat.

Předporodní kůru oceníte nejvíce, pokud čekáte první miminko, dozvíte se mnoho užitečných informací, cviků. Například jak správně dýchat při porodu, abyste se neunavila samotným dýcháním a nezbývali vám síly.

Spánek v tomto období může být velmi náročný. Doporučuje se polohované spaní na boku, je prospěšné jak pro vás, tak pro miminko. Výbornou pomůckou je těhotenský polštář, kterým si podložíte podél celé tělo. Vznikne opora, která vám dopřeje pohodlí.

Miminko

Miminko už nyní váží něco kolem 300 gramů. Celé miminko už měří kolem 25 centimetrů. Za svůj vývoj už udělalo obrovský kus cesty a je soběstačné. Nyní až do porodu bude probíhat jen drobné ladění, růst a přibírání na váze. Polyká plodovou vodu a trénuje si tím trávicí systém. V jeho střevech se začíná shromažďovat smolka. Jde o vedlejší produkt trávení – mekonium. Jedná se o černou, lepkavou hmotu. Tuto hmotu miminko vyloučí až po porodu, jako první stolici v plence.