It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 12. týden těhotenství

12. týden těhotenství

12. týden těhotenství

Maminka

Těhotenské oblečení začíná být vašim nejlepším společníkem, vaše děloha se podstatně zvětšila. Vás gynekolog je schopen nahmatat dělohu nad stydkou kostí. Můžete cítit pálení žáhy, který je od spodní části hrudníku až do krku. Pokud vás občas pálila žáha i mimo těhotenství, nyní cítíte, že je podstatně intenzivnější, nepříjemné až rušivé. Během těhotenství totiž placenta uvolňuje velké množství hormonu progesteronu, který uvolňujte záklopku mezi jícnem a žaludkem. Tím dochází k prosakování žaludečních šťáv a to způsobuje pocit pálení žáhy. Pokud vás prozatím pálení žáhy netrápí, může k tomu dojít až ke konci těhotenství, kdy velké bříško s miminkem bude „všude“ a pálení žáhy se neubráníte.

Už v tomto období můžete s partnerem začít řešit financovaní výbavičky pro miminko. Sedněte si spolu, dejte hlavy dohromady, spočítejte si rezervy, a naplánujte si, co kdy koupit, nebo co budete chtít darem od přátel, rodiny atd. Budete potřebovat postýlku, oblečení, ložní soupravy, plenky, kosmetiku, kočárek, a mnoho dalšího. Pokud chcete a můžete, je dobré si vytvořit fond, do kterého bude ukládat peníze pro děťátko i na další období, ne jen po porodu, nebo před porodem. Miminko, ač je malé, toho potřebuje celkem dost, pro rozvoj motoriky a další, je dobré na to myslet dopředu.

Miminko

Vašemu miminku se nyní budou vyvíjet reflexi, už v tomto týdnu zvládne vaše miminko savé pohyby pusinkou, které bude používat při kojení. Bude kroutit prstíky na nohou,prsty na rukou bude zavírat a rozevírat, oční svaly pomalu budou pracovat a zatínat se. Jeho střeva velmi rychle rostou a zasahují do pupeční šňůry, nyní už jsou v břišní dutině. Ledviny už začínají pracovat, vylučují moč do močového měchýře.

Nervové buňky se množí závratnou rychlostí a v mozku vznikají synapse. Jeho obličej už vypadá normálně, jako človíček, oči už se dokáží pohybovat, ouška už jsou viditelná. Miminko už je veliké skoro jako citron, délka miminka už se uvádí kolem pěti centimetrů a váží kolem 14 gramů.

Uložit