It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • Starší rodička: jaké jsou výhody a nevýhody?

Starší rodička: jaké jsou výhody a nevýhody?

Starší rodička: jaké jsou výhody a nevýhody?

Ženy v dnešní době často odkládají těhotenství a děti kvůli kariéře či studiu, což vede k tomu, že nakonec rodí ve vyšším věku, než tomu bylo dříve. Být starší rodičkou má několik pro i proti.

Psychická zralost a zázemí

Starší rodičky disponují tou výhodou, že jsou většinou psychicky zralejší než mladší maminky. Mají už něco za sebou, v mládí si splnily sny, studovaly, cestovaly, a často se na vytoužené miminko opravdu těší, jelikož jejich otěhotnění mnohdy není náhoda. Naopak, často tomu předcházely neúspěšné pokusy a dlouhé snažení, které se konečně vyplatily.

Starší rodičky také většinou poskytnou potomkovi lepší rodinné a finanční zázemí, zatímco velmi mladé páry se někdy musí tísnit v jednom bytě s prarodiči. S pozdější finanční situací to už ale tak jednoznačné není. Zplodit potomka ve vysokém věku, např. po 45. roce s sebou naopak nese riziko, že jednou rodiče nebudou schopni zajistit dítěti vše potřebné, obzvlášť pokud je starší i tatínek.

Fyzické síly

Dalším aspektem bývá fyzický stav matky. Ten bude s největší pravděpodobností lepší u mladé maminky. Starší rodičku přepadá častěji únava, těhotenství může snášet hůře, a i nošení narozeného miminka představuje větší dřinu. Pocit vyčerpání se může ještě násobit, pokud už má žena za sebou i další porody.

Vyšší riziko zdravotních vad

Tak jako stárne žena, stárnou i její vajíčka a stávají se méně kvalitními, takže hrozí zvýšené riziko vrozených genetických vad jako je například Downův, Edwardsův či Patauův syndrom. Všechny tyto tři diagnózy jsou výsledkem nesprávného dělení genetického materiálu. Existuje však mnohem více nepříjemných komplikací v podobě vývojových vad, které se týkají nervové, cévní, ale i pohybové soustavy.

Potíže s otěhotněním

Nezřídka se také stává, že žena tak dlouho případné mateřství z různých důvodů odkládá, až nakonec zjistí, že to nejde. Problémy s početím je možné v mnoha případech řešit, u starších rodičů to jde ale obtížněji. Diagnostika i případné řešení trvá poměrně dlouho, takže celý proces bývá mnohdy několikaletou záležitostí. V tomto případě platí, že čím dříve se odhalí problémy s plodností, tím existuje větší šance na nápravu.