It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • Porodní tahák pro tatínky

Porodní tahák pro tatínky

Porodní tahák pro tatínky

předporodní kurzy.

Nejlepší přípravou na porod je, pokud můžete doprovázet svou partnerku na předporodní kurz.

Než se kurzu zúčastníte – a budete mít možnost klást podrobnější otázky – nebo pokud se kurzu nehodláte zúčastnit, je dobré si o porodu dopředu něco nastudovat.
Zde se dozvíte opravdový základ toho, co byste měli o porodu znát.

Jak poznat, že nejde o planý poplach ?

Ke konci těhotenství mohou ženy cítit kontrakce, které pouze připravují tělo na porod (tzv. „poslíčky“), ale o vlastní porod se nejedná.
Chcete-li si být jistý, sledujte mimo jiné tyto příznaky:

  • Prasklá plodová voda.
    Nemusí to být vždy „záplava“, někdy voda uniká pouhým čúrkem. U spousty žen nastává porod brzy po prasknutí plodové vody. Pokud tomu tak není, většinou je porod následně vyvoláván, aby se předešlo infekci. Mějte však na paměti, že porodní kontrakce obvykle prasknutí plodové vody předchází.
  • Přetrvávající bolest zad, obzvláště pokud Vaše partnerka popisuje i bolesti podobné menstruačním.
    Porodní bolesti však mohou být lokalizovány různě.

  • Kontrakce se objevují pravidelně, postupně jsou delší, silnější a pauzy mezi jednotlivými kontrakcemi se naopak zkracují.
  • Kontrakce se nezmírní při změně polohy ani při teplé sprše.
  • Vaše partnerka může mít průjem nebo jiné zažívací potíže, častá je nevolnost.
  • Odchod hlenové zátky nemusí být nutně známkou bezprostředně nastávajícího porodu, ale rozhodně je známkou, že už se něco děje.

Dobře pozorujte, co Vám dává partnerka najevo.

  • Některé ženy milují masáž, jiné preferují, když je muž hladí.
    Někdy může být docela obtížné odhadnout, co bude zrovna Vaší partnerce při porodu vyhovovat. Buďte proto flexibilní, neberte si jakékoliv výtky či negativní reakce osobně a namísto toho zkrátka zkuste vymyslet něco jiného, co by se jí mohlo líbit. Pomožte jí rozptýlit myšlenky od bolesti – držte ji za ruku, masírujte jí záda, řekněte jí, ať se zaměří na Váš obličej, pravidelné dýchání… zkrátka vymyslete něco, na co se bude moci soustředit, pokud jí bolestivé kontrakce přijdou nesnesitelné.

V každém případě ji utvrzujte v tom, že jí to jde dobře a že tam jste jen pro ni, kdykoliv a jakkoliv to bude potřeba.
I když si zrovna nebudete jistý tím, co se děje nebo jak ještě jinak byste jí mohl ulevit. Snažte se jí předat vnitřní pocit jistoty, důvěry, klidu a prostě tam pro ni buďte.

Buďte připraven

  • Zjistěte si více informací.
    Je možné, že některé věci nebudou takové, jaké je očekáváte. Porod může trvat dlouho, může nečekaně skončit sekcí, miminko může mít na hlavě velkou modřinu z důvodu ukončení porodu vakuumextraktorem. Neděste se toho, takové situace se zkrátka stávají a jsou rozhodně v zájmu zdraví maminky i miminka. Podívejte se na nějaké video porodu. Zjistíte, že novorozenci mívají dost svraštělou a na první pohled jakoby špinavou pokožku nebo mohou mít velmi nezvykle šišatou hlavu. Pokud se necítíte na video, podívejte se na nějaké obrázky nebo si něco přečtěte. Některé informace můžete získat i v kruhu svých přátel či známých, kteří již podobnou zkušeností prošli. Máte-li možnost, navštivte se svou partnerkou předporodní kurz. Jistě rádi odpovědí na všechny Vaše otázky a rozptýlí tak veškeré nejistoty, které v souvislosti s porodem máte.