It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • Porodit – jaké to je?

Porodit – jaké to je?

Porodit – jaké to je?

Dozvědět se o tom, jak fyzicky probíhá porod, je zcela jistě hodnotné. Ale ani ta nejtlustější lékařská kniha neodpovídá na otázku, která vyvstává v hlavách mnohých budoucích matek: Co ucítím při porodu? Samozřejmě tím jediným a pravým způsobem, jak to zjistit, je porod zažít. A v tom je tak trochu potíž – alespoň tedy pro nastávající matky, které chtějí vědět, co to obnáší. Nikdo, ani sama žena, nemůže předpovědět, jaký její porod bude. Na porod se dokonce ani nelze připravit a mnoho žen, přestože bolest očekávají, bývá při porodu následně zaskočeno. Seznámení se s následujícím popisem vám však může alespoň do určité míry pomoci utvořit si více či méně představu o tom, jaké to bude.

A ještě upozornění – popisy vycházejí z reálných výpovědí matek a mohou být i mírně stresující. Pokud chcete spíše uklidnit, přeskočte až na konec článku, který je – jak jinak – laděn pozitivně.

Porod je jako bonboniéra

Možná si vzpomínáte na známý citát o životě z filmu Forest Gump. Totéž lze aplikovat i na porod. Jednoznačně lze totiž říct jen to, že pro každou ženu je porod jiný, s pocity bolesti pohybujícími se v rozpětí mírné až extrémní. Dokonce i reakce na epidurální anestezii se velmi liší. Přečtěte si tedy o možnostech, které u vás mohou, ale také nemusí nastat.

Bolest

Některými je bolest popisována jako snesitelná, slabá, snadno překonatelná nebo to zkrátka nebylo tak zlé, jak čekaly. Některé z žen to připisovaly epidurální anestezii, jiné např. předporodní přípravě. Jiné ženy si spíše vzpomínají na to, že bolest byla mučivá, trýznivá, zcela pohlcující, cítily se, jako by je přejel vlak. I po epidurální anestezii cítily některé ženy tlak, někdy ale i bolest ne nepodobnou křečím při menstruaci, bolest při tlaku hlavičky na hráz či bolest celkovou. Některé měly ze začátku pocit, že ani nerodí. Jiné tvrdí, že bolest byla tak strašná, že jim „epidurál zachránil život“.

Křeče

Pro mnoho žen jsou porodní kontrakce extrémní verzí křečí, které cítí při menstruaci, jiné je připodobňují bolestem při nadýmavosti, střevní chřipce či nataženým břišním svalům, téměř vždy však mnohem silnějším (i tisícinásobně) a často delšími než jaké doposud poznaly. Někdy bylo možné určit směr, kterým se křeče šířily – po břiše shora dolů, ze zad k břichu nebo naopak.

Svíravý pocit

Někdy jsou kontrakce popisovány spíše jako svíravé napětí svalů než jejich křečovité stažení. Svíravý pocit se týká pouze dělohy, oblasti břicha, zad nebo naopak celého těla. Některé ženy cítily přímo, jako by je někdo uvnitř pomalu mačkal, bral do svěráku, tahal za kůži či svaly nebo jak se jim z břicha tvoří bolestivá zatnutá koule.

Údery

Někdy je porod cítit spíše jako údery či bouchání – jako když někdo buší palicí do dělohy nebo dává rány do břicha, jako když vás chce srazit k zemi a chce z vás vymlátit všechen vzduch. Někdy jsou rány cítit i v zádech.

Bodání

V některých případech jsou porodní bolesti popisovány jako zřetelně ostřejší. Bodnutí či řezání nožem, napíchnutí na pohrabáč, to vše bylo obvykle spojováno s oblastí břicha či pohlavních orgánů.

Pálení

Některé rodičky cítily pálení během kontrakcí, ale nejčastěji je tento pocit spojován s porodem hlavičky, kdy hlava dítěte tlačí na napínající se hráz. Natržení či nastřižení hráze v porovnání s tímto pocitem obvykle není tolik cítit a může od pálení naopak přinést úlevu.

Bolesti zad

Porodní bolesti jsou neodmyslitelně spojeny s oblastí břicha, ale část žen popisuje bolesti v zádech, některé dokonce pouze v zádech (a nikoliv v břiše či vnitřních orgánech). Tyto bolesti jsou podobné silné bolesti zad, pocitu nože zabodnutého v zádech či nákladního auta projíždějícímu se po páteři.

Bolesti v jiných částech těla

Stehna, boky, třísla, zadek – i tyto části těla mohou být při porodu zasaženy bolestí. A dokonce to mohou být opět jen tyto oblasti a žádné jiné (např. pouze boky a nikoliv záda či břicho).

Vlny

Porod určitě není jako výlet na pláž, ale mnohé popisují u kontrakcí vlnový efekt – nárůst se zřetelným vrcholem a poté pozvolná úleva. Síla a frekvence vln se však u každé ženy liší.

Tlak

Jedním z nejběžnějších pocitů je tlak, který je mnohdy rozpoznatelný i před samotným aktivním tlačením. Je to pocit nucení na tlačení, jako když se vám chce na velkou. Na opravdu velkou velkou. Někdy si mohou rodičky tento pocit splést se skutečnou potřebou, i když porodní tlak je většinou o mnoho intenzivnější.

Aktivní tlačení

Pro část žen znamená aktivní tlačení úlevu, zatímco pro jiné je bolestivé. Některé jsou rády, že konečně mohou aktivně zasáhnout do procesu a jiné si uvědomují, že je od dítěte čeká již jen nedlouhá doba několika stahů. Některé popisují pocity pozměněného stavu. V každém případě jsou to ale pocity, které vás nutí pokračovat a tlačit dál.

Tělo samo o sobě

Někdy je při porodu žena jakoby oddělena od svého těla, jiné naopak své tělo velmi intenzivně vnímají. Mnohé špatně snáší, že tělo přebírá svou vlastní kontrolu a „dělá si co chce“, jiné se tělu poddají a mohou se díky tomuto souladu cítit velmi posilněny.

Vyčerpání

Někdy je porod opravdu velmi těžký a náročný. Pohltí vás a nemůžete dělat nebo myslet na nic jiného. Je jako intenzivní posilování s velmi těžkou činkou. Může být tou nejtěžší fyzickou prací, kterou kdy v životě budete dělat. U některých žen vede až k vyčerpání, na které rozhodně nebyly připravené.

Krásný a pozitivní porod

I když si z oné bonboniéry porodů vyberete nějaký méně chutný a stravitelný kousek, nakonec zjistíte, že je na něm i mnohé pozitivního. Některé ženy při porodu téměř žádnou bolest necítí. Mnohé ženy se na porod těší, protože závěr těhotenství je pro ně natolik náročný, že jen samotný porod to může změnit. A už jen díky tomu vnímají porod pozitivněji. Prožívaná bolest uvolňuje v těle endorfiny. A uvidět to malé křehké stvoření může být zážitkem k nezaplacení. Porod budete vnímat o mnoho pozitivněji a nádherněji. Jakmile budete své dítě držet v náručí, všechna ta bolest vám najednou připadne snesitelnější, smysluplnější a krásnější. Možná úplně zmizí. Většina žen totiž na bolest při porodu zcela zapomene a nejsou schopné ji blíže popsat. V žádném případě však není třeba se porodu bát, na jeho konci na vás čeká sladká odměna.