It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • Kyčle novorozence aneb jak správně ho přebalovat?

Kyčle novorozence aneb jak správně ho přebalovat?

Kyčle novorozence aneb jak správně ho přebalovat?

Každá maminka touží, aby její děťátko bylo zdravé. To si přejí i lékaři, kteří zdravotní stav rodičky i novorozence pečlivě sledují. V popředí jejich zájmu je i vývoj dětských kyčlí. První zevrubná prohlídka se provádí krátce po narození, pak následují další, sonografická vyšetření.

Kdy přijít na první ultrazvuk?

Ideální je přijít zhruba ve 4. týdnu miminka. Vyšetření je bezbolestné, a přitom velice důležité. Odpoví totiž na otázku, zda se kyčelní jadérka vyvíjejí tak, jak mají a zda je postavení kyčlí v pořádku. Pokud ano, tak další ultrazvukové vyšetření přichází na řadu v 8. týdnu a pak až na třech měsících dítěte.

Jak děťátko přebalovat správně

Jestliže sonografie potvrdí, že je to dobré, maminka může používat jednorázovou plenu tak, jak byla zvyklá. Pokud se zjistí menší odchylky od normy, lékaři obvykle doporučí, aby kromě papírové plenky maminka uvázala ještě jednu plenu látkovou, složenou na třetiny. Tím se od sebe nožičky v horní části trochu oddálí, což je právě pro správné postavení kyčlí důležité.

Zhruba do půl roku se kyčelní jadérka ještě vyvíjejí. Proto je nutné, aby rodiče navštívili ortopeda včas. Kromě správného přebalování lékaři doporučí i vhodné cviky. Nejde o nic složitého a když se to vezme za správný konec, lze brát cvičení s nožičkami jako příjemnou hru.

V těžších případech lékaři postupují individuálně. Někdy je nutné přistoupit k léčbě takzvanou abdukační peřinkou nebo řemínky.

Jak potížím s kyčlemi předejít?

A jak předejít problémům s kyčlemi? Kromě genetických vlivů, které v podstatě ovlivnit nejde, je důležitá i strava kojící maminky. Pro správný vývoj dětských kostí je důležitý zejména dostatek vápníku, fosforu a vitamínu A a D, ty jsou nepostradatelné.

Co je to vrozená dysplazie kyčlí: jde o vrozené onemocnění, které je často podmíněno geneticky. Vyskytuje se zhruba u každého dvacátého miminka ze sta narozených. Častěji se to týká dívek. Velmi zjednodušeně řečeno, jde o to, že kyčelní jamka bývá nesprávně umístěna vůči stehenní kosti. Při včasném odhalení a léčbě se problém může do jednoho roku dítěte upravit.