It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • Zabavte své dítě snadno a levně

Zabavte své dítě snadno a levně

Zabavte své dítě snadno a levně

Zabavit dítě často není tak náročné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ve skutečnosti může být tím nejzábavnějším něco naprosto jednoduchého či malého, krásné dětské vzpomínky se týkají drobných zážitků, jako když se vám podařilo vylézt na strom, cákali jste v kalužích nebo skákali po posteli. Nejlepší na tom všem je, že tyto kouzelné momenty mnoho nestojí, některé jsou dokonce zdarma.

V následujícím textu najdete nápady na aktivity, které udělají vašim dětem radost a jsou levně a snadno realizovatelné.

5 levných a zábavných aktivit pro kojence

Do ztrhání

Možná děti fascinuje ten zvuk, když se něco trhá, možná děti cítí uspokojení z toho, že mohu neustále něco měnit, v každém případě však zbožňují, pokud mohou trhat papír. Vezměte starý nepotřebný časopis, noviny nebo reklamní letáky a za chvíli se budete radovat ze spokojeného úsměvu vašeho dítěte. Jeho upřímná radost vás přiměje radovat se s ním a jistě mu dovolíte s papírem nadělat trošku nepořádku.

Den pro psa

Samozřejmě můžete vzít své dítě do zoo, ale je možné, že tam usne. Nebo se mu bude více líbit fontánka u laviček k odpočinku než orangutani. Máte-li možnost, vyrazte s dítětem do parku, kde si hrají psi. Dítě nebude přesyceno tolika různými vjemy a přitom je pro něj velká zábava sledovat, jak psi dovádí, honí se a hrají si. A navíc – nestojí to ani halíř. Jen dávejte pozor na bezpečnost, v blízkosti psa mějte dítě v kočárku, v náruči nebo v nosítku, a nezapomínejte, že i sebepřátelštější pes může být z nenadání nebezpečný.

Světelná show

Zhasněte světla, zatáhněte rolety nebo žaluzie, popadněte baterku, lehněte si na záda a zábavná světelná show může začít. Nechte světelný paprsek tančit či hopsat po stropě a zdech a dítě si bude užívat neotřelou zábavu. Starší dítě se může snažit svítit baterkou samo (ale nebuďte překvapení, pokud ho bude zajímat spíše její chuť). Dohlédněte pouze na to, aby nesvítilo sobě nebo vám přímo do očí.

Piknik

Pro zpestření dejte krmicí židličku na zahradu nebo na balkon, zkrátka někam ven na čerstvý vzduch. Můžete spolu zajít i někam do parku, mějte ale na paměti, aby židlička byla postavená bezpečně na pevném a rovném místě a nemohla se s dítětem při řádění převrátit. Nachystejte rozmanité jídlo a nechejte své dítě experimentovat nejen s chutí, ale i s gravitací. Může drobit nebo házet s jídlem, jak se mu zlíbí (nechcete-li plýtvat jídlem, natáhněte pod židličku např. deku nebo staré prostěradlo). Váš potomek se bude cítit jako v sedmém nebi. Dokonalý zážitek vytvoříte za pomocí bublifuku a můžete si spolu užívat krásné chvilky.

Smím prosit?

Pokud nemůžete ven, zkuste taneční party u vás doma v obýváku. Pusťte svou oblíbenou hudbu, vezměte své dítě do náruče a směle do tance. Kojenec bude nadšením bez sebe – bude si užívat hned 3 své oblíbené věci najednou: hudbu, hopsání a vaši blízkost.

5 levných a zábavných aktivit pro batole

Hurá na cestu

Batolata obvykle zbožňují cestování. Zkuste zjistit, jestli ve vašem městě nebo v okolí není možnost svést se zadarmo. Některá města umožňují pro dítě a jeho jeden dospělý doprovod dopravu zdarma, některá nákupní centra nabízí dopravu zdarma, apod. Možná máte nárok na nějakou výroční jízdu nebo jízdu historickým prostředkem v rámci roční předplatné jízdenky. A pokud ani to není možné, zakupte si jednu jízdenku a svezte se něčím netradičním – např. 1 zastávku vlakem, tramvají, lanovkou, kočárem taženým koňmi. Pro dítě to bude zcela netradiční a vzrušující zážitek. Bude sledovat svět z naprosto nového pohledu.

Umělecké hrátky s těstem

Nechte své batole hrát si a rozvíjet kreativitu s pořádným kouskem těsta. Nesmí být příliš lepivé ani příliš řídké, zkrátka konzistence tak akorát pro malé prstíky. Kupte si nějaké vhodné těsto v potravinách nebo si vytvořte vlastní. Pokud nechcete použít těsto, které je k jídlu, udělejte si vizovické těsto nebo vyzkoušejte zajímavý recept na stránkách paní Brýdové. Máte-li menší pevný váleček nebo váleček, který byste mohli postrádat, tím lépe. Pokud koupíte těsto v potravinách nebo vytvoříte těsto, které je k jídlu (např. těsto na pizzu), můžete dát část na hraní dítěti a z části vytvořit nějakou dobrotu k jídlu, zatímco si dítě spokojeně hraje ve vaší blízkosti. Těsto také můžete zamrazit a znovu použít na hraní příště.

Nejkrásnější dárek

Pokud jste někdy viděli batole otevírat dárek, možná jste si všimli, že na dárku není vždy nejdůležitější to, co je uvnitř, ale že dítě věnovalo velkou pozornost samotnému balení – krabice, barevný papír, a především, stužky, mašle, provázky apod. Vytvořte pro své dítě dárek. Zabalte něco malého – stačí obyčejný obrázek nebo dejte dovnitř nějakou hračku, kterou už dítě má, i tak bude překvapené, že se do dárku schovala. Dbejte na to, aby byl dárek pěkně zabalený (stačí použít třeba časopisy nebo barevnou přílohu z novin) a hodně stužek (nejlépe pokud máte schované nějaké použité již z dřívějška z vánočních dárků nebo kytic). Dárek dítěti nenápadně umístěte doprostřed pokoje a pozorujte, jak se zachová. Nebo mu dárek předávejte s velkou parádou – řekněte mu, jak jej máte rádi, jak vám pomáhá a že pro něj máte překvapení, a pak mu dárek předejte. Dárek spolu můžete i hledat – schovejte jej třeba pod postel nebo na stůl a nechte dítě, aby si ho po vašem slavnostním proslovu samo našlo. V každém případě bude překvapené a zářit štěstím.

Vyhlídková věž

Zkuste zjistit, jestli ve vašem okolí není letiště nebo rozhledna nebo třeba restaurace v nějakém vyšším patře s velkým proskleným oknem. Pozorujte s dítětem, co se v okolí děje – zcela jistě bude ohromeno výhledem na velká letadla, malé lidi, stromy nebo auta z úplně jiné perspektivy. Vezměte si s sebou nějakou svačinku a udělejte si pozorovací výlet. Můžete dítěti vše popisovat a tím mu přirozeně a zajímavě rozvíjet slovní zásobu.

Pekař, kuchař

Přestože vaše batole ještě není dostatečně staré na to, aby používalo mixer, může si užít spoustu zábavy v kuchyni. Může přelévat vodu mezi různými kelímky (umyjte různé tvary a velikost od dezertů, tvarohů či jogurtů). Míchání vařečkou již také zvládne. Pokud chcete, aby vám s něčím pomohlo, může asistovat při mytí a uklízení (plastového), vykrajovat tvary z těsta nebo zdobit (téměř) hotové výrobky. Nebraňte mu a nechte ho zářit štěstím, když mu dovolíte posypat pečené dobroty barevným zdobením. Nezapomeňte svou společnou práci fotograficky zdokumentovat.

5 levných a zábavných aktivit pro předškoláka

Barevná koupel

Nemusíte kupovat speciální barvu do koupele. Stačí malé množství potravinářského barviva a z večerního koupání bude neotřelá a zábavná chvilka. Můžete zkusit barvy i míchat nebo to přenechejte dítěti. Předpřipravte např. modré a červené barvivo a nechejte na dítěti, aby si s barvami hrálo a pozorovalo proměnu koupele ve výslednou fialovou. Pokud to s barvivem nepřeženete, voda bude obarvená, ale pokožka vašeho dítěte zůstane nedotčená.

Cestování časem

Děti jsou fascinovány pohledem na to, jak vypadaly jako malé, jak vypadaly jejich sourozenci nebo jak jste vypadali vy samotní. Vytáhněte staré fotografie: když jste pořádali se spolužáky party, když jste měli svatbu, když se vaše dítě narodilo. Povídejte mu ke každé fotografii příběh nebo mu pusťte nějaké video, máte-li ho k dispozici. Nezapomeňte občas zmínit i nějakou rošťárnu, kterou jste jako malí vyvedli. Děti ocení vaši upřímnost, budou se smát a jistě jim bude velmi sympatické, že jste někdy také zlobili.

Oslňující ředkvičky

Co se týče zahradničení, ředkvičky jsou úžasné. Vyrostou během krátké doby. Kupte semínka (můžete nechat výběr i na dítěti, podle toho, které balení se mu bude líbit) a zasaďte je venku na zahradě nebo doma v truhlíku. Důležité je, aby to bylo na slunném místě. Nechte malého zahradníčka udělat dolík, zasadit semínka a pěkně je zasypat hlínou. Pak už zbývá ředkvičky pravidelně zalévat a pozorovat, jak rostou. Nakonec si na nich i pochutnáte. Zkusit můžete také jinou zeleninu, např. rychle rostoucí hrášek, ale ten se pro svou velikost hodí spíše ven.

Zajímavé jídlo

Jídlo je barevné a zajímavé a toho můžeme využít různými způsoby. Můžeme servírovat jednobarevné (nebo do určité barvy laděné) svačinky, např. zelené (zelené pesto, limetková šťáva, brokolice), žluté (citronová limonáda, míchaná vajíčka, kukuřice, ananas), atd. Nebo naopak vytvářejte z jídla zajímavé obrázky. Využijte nejen barevnosti ale i rozmanitých tvarů různých potravin a zkuste vytvořit zvířátka, dopravní prostředky, květiny či věci, které se vyskytují kolem nás. Nejen, že se váš potomek dobře zabaví, ale takové zábavné jídlo mu bude posléze i mnohem lépe chutnat.

Přírodní dílo

Vydejte se do přírody. A nezáleží na tom, ve kterém ročním období. Tvořte kreativně z toho, co najdete – pyramidu z šišek, obrázky z různobarevných květů, hrad z kamínků nebo si spleťte čelenku z dlouhé trávy. Jinou možností je dát svému dítěti tašku nebo kyblík a nechte dítě po cestě (nebo na určitém místě) sbírat cokoliv se mu zalíbí – šišky, listy, kamínky, větvičky, květiny, kousky dřeva, kaštany, žaludy či jiné plody stromů. Doma k tomu všemu přidejte lepidlo, papíry, provázky a barvy a dítě může tvořit zajímavé obrazy či plastiky z přírodnin. Možná bude mít k dispozici i nějaké placaté kamínky, na které si může něco namalovat – třeba zvířátka nebo obličeje, které bude moci využít zase při jiné hře.

5 levných a zábavných aktivit pro školáka

Dobrou chuť!

Vaření je mezi dětmi opět v kurzu. Dětské pořady i kurzy pro děti jsou toho důkazem. Nechte své dítě kralovat ve vaší kuchyni, udělejte z něj šéfkuchaře a dejte mu prostor pro to, aby rozhodlo např. o dnešní večeři. Vy budete jeho pomocníkem. Můžete zkusit minipizzy, sendviče nebo tousty (ohromná inspirace je například na stránkách Toustování) nebo třeba nějaký pudinkový dezert. Dítě se s vámi může poradit již předem a než dojde na přípravu jídla, může nachystat barevně ozdobené menu a spolu s krásně prostřeným stolem bude jídlo překvapením pro zbylé členy rodiny. Nebo může podobným způsobem nachystat občerstvení na oslavu s kamarády.

Odpočinková

Možná jste velmi unavený rodič, který si potřebuje trošku oddechnout. Řekněte svému školákovi, že potřebujete na chvíli uložit do postele, jestli by vám s tím pomohl. A zbytek ponechte na něm (můžete mu jednotlivé činnosti napovídat větami jako třeba „A já se nemůžu rozhodnout, které pyžamo si vezmu" a „Jé, já mám zamazaný obličej a špinavé zuby." nebo „A já nemůžu usnout – chtělo by to nějakou pěknou pohádku" apod.). Nezapomeňte, aby vás dítě pěkně přikrylo a dalo pusinku. S nápovědami to ale příliš nepřehánějte a přenechejte iniciativu především na dítěti – děti rády převezmou za nějakou činnost zodpovědnost. Pokud je v domě ještě jiný dospělý, který pak může dávat na dítě třeba půl hodiny pozor, domluvte se a klidně si dejte příjemných a zasloužených „dvacet".

Kempování

Jiným způsobem, jak využít nepříznivé počasí, je kempovat – u vás v obýváku. Vytvořte pomocí dek nebo prostěradel „stan" (můžete použít židle, stůl nebo křesla) a pokud máte spacáky, umístěte je do stanu, aby bylo kempování reálnější. Utvořte oheň (může být třeba namalovaný na papíře) a zpívejte u něj písničky a povídejte si příběhy. V ruce přitom můžete držet třeba vařečky a čas od času zkontrolujte, jestli už máte dobře opečené špekáčky nebo třeba chleba. Můžete také plánovat, kam se vydáte na dobrodružnou výpravu. Až skončíte opékání a povídání, vytvořte pomocí cedníku a baterky na stropě noční oblohu. A můžete si povídat o tom, co ve hvězdách vidíte a věštit z nich třeba budoucnost.

Den pro...

Nechte své dítě rozhodovat celý den, co se bude dít. Dejte o tom dítěti vědět dopředu a nechte jej naplánovat veškeré činnosti a, pro jistotu, spolu plán projděte – budete vědět, na co se připravit, a případný výběr můžete usměrnit. Vhodné je tuto činnost neplánovat na den, kdy jde dítě do školy, ale spíše na nějaký prázdninový nebo víkend. Dítě může rozhodnout, co se bude jíst, na co se budou všichni dívat v televizi nebo jiné aktivity (výlet, koupání psa, jízda na kole... atd.). Můžete mu dát volnou ruku také třeba jen v některých činnostech (např. chcete o víkendu na výlet a dítě může naplánovat, kam nebo kudy se půjde a co bude s sebou na svačinu).

Hon za pokladem

Hra, kterou lze hrát venku i uvnitř. Je potřeba ji předem připravit, ale nadšení dítěte za to jistě bude stát. Na začátku dostane dítě do ruky lísteček s textem jako např. „podívej se na polici s moukou". Nebo pokud máte dítě starší a šikovnější, udělejte ze vzkazu hádanku: „Podívej se tam, kde je bílý prášek, který používáme k pečení". Pokud má však vaše dítě se čtením problémy nebo se teprve číst učí, pište instrukce jednoduše a krátce, se čtením mu pomožte nebo použijte obrázky. Na polici s moukou pak dítě najde další lísteček s instrukcí, kde má hledat další nápovědu– v lednici, na botníku, pod polštářem, atd. Nechejte ho hledat na několika místech v domě (nebo na zahradě) a na úplně poslední místo umístěte místo lístečku poklad: nějakou sladkost nebo jinou odměnu (třeba samolepky, pastelky, atd.). Odměna nemusí být nijak velká, protože podstatná je především zábava, kterou si dítě užije při samotném hledání.