It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • Tvrdnutí prsou při kojení

Tvrdnutí prsou při kojení

Tvrdnutí prsou při kojení

Projevy a příčiny

Tvrdnutí prsou neboli retence mléka nastává ve chvíli, kdy se mlékovod ucpe a dochází k pozastavení jeho odtoku. Maminky se s ním bohužel setkávají poměrně často, jelikož se jedná o jednu z nejběžnějších komplikací při kojení.

Může nastat kdykoliv během laktace, ale riziko se zvyšuje zejména tehdy, když dítě pije méně, tedy například při zavádění příkrmů, v období nemoci a podobně, ale vliv má i špatná technika kojení dítěte. V mlékovodu se může vytvořit překážka bránící odtoku mateřského mléka ven z prsu.

Některé maminky jsou k tvrdnutí prsou přirozeně náchylnější, jelikož mají užší mlékovod.

Kromě zatvrdnutí tkáně, které je na dotek znát v podobě bulky či tužší části, můžete cítit také tlak a bolest v prsu. Občas je tento stav doprovázen zarudnutím a zvýšenou teplotou či horečkou. Ta tím pádem ne vždy signalizuje zánět. Dejte však pozor, při neřešené retenci mléka se může stát, že se zánět nakonec objeví.

Prevence a řešení

Nejlepší prevencí je pravidelné kojení nebo odstříkávání, aby se mléko nehromadilo, a to třeba s pomocí kojícího polštáře.

S tím by se mělo pokračovat i při zatvrdnutí. I když to zpočátku nejde, a dokonce to bolí, mléko musí ven. Pokud použijete odsávačku, nikdy však neodsávejte všechno mléko, protože by to Vaše tělo chápalo jako signál, že je mléka málo a produkovalo by další. Úplné vyprázdnění prsou funguje jako stimulace pro rozběhnutí další laktace, při odsátí by mělo jít pouze o úlevu a „rozproudění“.

Mezi kojením přikládejte na prsa studené obklady, například tvarohové, nebo jen namočený mokrý kapesník. Vyhněte se však bradavkám a okolí.

Před samotným kojením pak prso naopak nahřejte, aby se mléko začalo uvolňovat. Pomůže sprcha a masáž, kterou můžete provést pohodlně například na tulícím polštáři.

Zkusit může také Priessnitzův obklad.

Pokud se Váš stav do druhého dne nezlepší nebo se dokonce bude zhoršovat, pak jděte k lékaři. Jinak by se mohl rozvinout zánět.