It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • Odstavení dítěte – jak postupovat?

Odstavení dítěte – jak postupovat?

Odstavení dítěte – jak postupovat?

Kojení přináší tolik výhod, že by to vydalo na samostatný článek. Ale dřív nebo později je nutné dítě odstavit, tedy přestat ho kojit. Někdy to není jednoduché rozhodnutí. Maminka se často ptá, kdy je ideální čas, jak postupovat a jak si poradit, pokud se miminko prsu stále dožaduje.

Kojte alespoň půl roku

Dlouhodobě doporučuje Světová zdravotnická organizace, a to na základě nejrůznějších výzkumů a studií, aby maminky plně krmily mateřským mlékem děťátko aspoň do 6. měsíce jeho věku. Mámino mléko obsahuje řadu nepostradatelných látek a významně posiluje imunitu dítěte.

Otázkou zůstává, kdy a jak dítě odstavit. Někdy se to vyřeší samo. Maminka může o mléko přijít například v důsledku stresu nebo nemoci. Jak ale postupovat, když se rozhodne přestat dítě kojit?

Chce to pevné nervy a pohodu k tomu

Počítejte s tím, že to chce čas a trpělivost. Miminko může reagovat podrážděně, být plačtivé. Kojení mu poskytuje nejenom stravu, ale i velice důvěrný vztah s maminkou. Proto je nutné děťátko co nejvíce mazlit a být mu k dispozici, aby toto období překlenulo v pohodě. Je dobré ho začít odstavovat v době, kdy ho netrápí bolesti zoubků a je fit.

Aby se tvorba mléka přirozeně zpomalila, zkuste kojení postupně vynechávat. Nejprve to bude třeba jedno kojení za dva dny. Když se to ustálí a nebudete mít pocit nalitých prsou, přistupte k dalšímu omezení. Sledujte především to, jak to sama snášíte. Tím, že dítě méně saje, tak se také tvoří méně mléka. A zkuste miminku co nejlépe vynahradit to, že už není u vašeho prsu tak často.

Raději odstavujte pomalu

Pokud by pro vás byla nepohoda vašeho dítěte neúnosná, můžete se k častějšímu kojení vrátit, ale pozor, aby se to nestalo zvykem. Pak bude o to těžší s kojením definitivně skončit.

Existují tipy, jak k odstavení přistupovat co nejelegantněji. V první řadě zkoušejte zkracovat dobu kojení a zařazovat delší interval mezi krmením z prsu. Někdy pomůže změna prostředí, dítě získává nové podněty, a to pomáhá odvést jeho pozornost od kojení. V době, kdy ho převádíte z mateřského mléka na jinou stravu, se snažte, aby bylo co nejvíce s vámi. Dítě obvykle těžce nese, pokud mu maminka nejenom odepře svůj prs, ale tráví s ní najednou i méně času. To se může stát ve chvíli, kdy si třeba budete potřebovat něco zařídit a děťátko bude najednou trávit víc času s tatínkem nebo s babičkou.

I po odstavení se mléko ještě může objevovat. Hlídejte, aby nevznikly zatvrdliny a zánětlivá ložiska. Mléko šetrně odstříkněte, prsa nemačkejte.

Tip: Aby to šlo lépe, přikládejte na prsa teplé obklady. V pauzách mezi touto nepravidelnou tvorbou mléka můžete zkusit studené obklady.