It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • Kojení a zánět prsu – jak si s tím poradit?

Kojení a zánět prsu – jak si s tím poradit?

Kojení a zánět prsu – jak si s tím poradit?

Nepříjemnou komplikací, která se během kojení může objevit, je zánět prsu. Toto bolestivé onemocnění je často způsobeno bakteriemi a léčí se antibiotiky. Postihuje zhruba 5 % žen, nejčastěji prvorodičky. Než ale lékař přistoupí k léčbě, měl by se ujistit, že nejde pouze o ucpání mlékovodu. Potíže s mlékovodem nastávají většinou tehdy, když miminko špatně saje mléko a nepodaří se mu vyprázdnit prs během kojení.

Jak vzniká zánět prsu?

Zánět prsu neboli mastitida je nepříjemné onemocnění. Maminku bolí prs, který je zduřený, často začervenalý a citlivý na dotek. Nemoc provázejí horečky, zimnice, nevolnost, malátnost a únava. Dojde k tomu nejčastěji tak, že se přes jemné, často neviditelné trhlinky v bradavce dostanou bakterie až do prsu. Kojení ale není nutné okamžitě přerušit, naopak, je žádoucí, aby se prsy vyprázdnily a nehromadilo se v nich mléko. Pokud kojenec nechce sát, mléko by se mělo odstříknout. O dalším postupu by měl rozhodnout lékař. Zejména když dojde na užívání léků.

Pomáhají většinou antibiotika

Někdy se situace sama zlepší a zánět ustoupí. Pokud je průběh bouřlivý, lékař předepíše antibiotika. Jako první ustupuje zimnice a horečka. Prs postupně bledne, bolest slábne.

Mnoho maminek si pochvaluje i teplé obklady. Jako při každém zánětlivém onemocnění a horečkách se doporučuje odpočinek, klid a spánek, což samozřejmě s malým miminkem není úplně jednoduché.

Spánek si zpříjemněte relaxačním polštářem

Prs může bolet hlavně vleže, když se stlačí. V tomto případě můžeme doporučit vynikající relaxační nebo kojicí polštář Matýsek. Měkkým, příjemným a pohodlným polštářem se vypodložíte tak, aby vás prsa bolela co nejméně.