It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • Jídelníček těhulky: nezapomínejte na železo a B9!

Jídelníček těhulky: nezapomínejte na železo a B9!

Jídelníček těhulky: nezapomínejte na železo a B9!

I když má nastávající maminka divoké chutě, kdy zavináče zajídá dortem se šlehačkou, případně si dopřává jiné nečekané kombinace jídel, neměla by zapomínat na vitamíny a minerály. Zcela zásadní je v době těhotenství kyselina listová a železo.

Zapomeňte na špenát, jsou i jiné dobroty!

Zejména kyselinu listovou neboli vitamín B9 by měla žena zařadit do svého jídelníčku ještě předtím, než otěhotnění. Právě tento vitamín z řady B se stará o to, aby žena nepotratila, donosila děťátko v pořádku a aby nedošlo ke zbytečným zdravotním komplikacím.

Některé maminky automaticky předpokládají, že budou muset jíst špenát xkrát denně, a tahle představa se jim moc nelíbí. Naštěstí je kyselina listová obsažena i v rajčatech, meruňkách, kapustě, okurkách, hrášku, brokolici, celeru a droždí, ale také v ovesných vločkách, pšeničných klíčcích, datlích, žampionech nebo vnitřnostech. Rozhodně si tedy můžete dopřát pestrou stravu, aby vám chutnalo, a přitom si zajistíte dostatečný přísun B9.

Vnitřnosti jezte střídmě

Existují i tabletky na přírodní bázi, které vám v případě, že trpíte nevolnostmi a zvracíte, poskytnou tolik potřebnou kyselinu listovou. Kdybyste náhodou přišla na chuť vnitřnostem, speciálně játrům, tak si je ale dopřávejte střídmě. Retinol, který mj. obsahují, by mohl vést ke zdravotním problémům ještě nenarozeného miminka.

Železo? Je v rybách, zelenině, oříšcích a semínkách

Nedostatek železa se přechodně vyskytuje až u poloviny těhotných žen. To může vést k chudokrevnosti u ženy, nelze vyloučit ani předčasný porod nebo nízkou porodní váhu miminka. Je proto důležité stravovat se tak, aby těhulka měla i dostatek železa. Kromě listové zeleniny ho najde i v kuřecím mase, lososu a tuňáku nebo tresce. Zrovna tak, když bude uzobávat během dne slunečnicová semínka, oříšky, sušené meruňky nebo rozinky, tak si nejen pochutná, ale vylepší si i bilanci železa v organismu.

Tip: Víte, jak poznáte, že máte málo železa? Může to být zvýšená únava a dušnost, hučení v uších, zácpa, nadýmání, k častým příznakům patří i bledá pokožka a náchylnost k infekčním chorobám.